De rijlessen

Onze rijlessen zijn anders dan die op de meeste andere grote maneges.

Op de eerste plaats vinden wij het heel erg belangrijk dat de kinderen het naar hun zin hebben en daarnaast vinden we het natuurlijk ook belangrijk dat ook onze pony’s het naar hun zin hebben. Onze pony’s lopen daarom ook slechts maximaal 2 keer per dag mee in een les en niet meer dan 6 keer per week.

Verschillende  lessen ( Wij zijn geen saaie manege ! )

Onze lessen bestaan uit 8 tot max 10 ruiters. Bij de lessen is altijd naast de instructrice een assistent instructrice aanwezig. De reden hiervan is dat we er op deze manier voor zorgen dat iedere ruiter de aandacht kan krijgen die hij of zij nodig heeft.

Elke week rijden de kinderen op een andere pony . Dit doen we om de ruiters zoveel mogelijk te leren; iedere pony is anders van karakter en dus anders om op te rijden.

De kinderen zullen moeten leren beseffen dat ze omgaan met levende wezens, en dat de dieren niet altijd begrijpen wat je bedoelt. Ze doen dan ook niet altijd precies wat je wilt..

Bij ons kan je verwachten : dressuur, zonderzadel, springen, verkleed les week, buiten rijden en nog veel meer!

De duur van de lessen

Onze lessen duren 2 uur! Naast het ponyrijden zelf dient iedere ruiter zijn of haar eigen pony helemaal te poetsen, de hoeven te krabben en vooral contact te hebben met de pony.

Instructrices en medewerkster zijn hierbij aanwezig , zodat er altijd een handje geholpen kan worden. Ondertussen zullen we de kinderen vertellen over de karakters van de pony’s en uitleg geven over de verzorging die de pony’s nodig hebben en waarom. Dus de les begint al bij het poetsen!

Regelmatig doen we dan ook een vragenrondje om te kijken hoeveel de kinderen al weten. Daarna is het tijd om op te zadelen en een hoofdstel in te doen. Hoe langer de kinderen op rijles zitten, hoe meer ze zelf mogen doen. Na het rijden moet de pony weer afgezadeld worden en de rijspullen moeten worden opgeruimd.

We proberen zoveel mogelijk variatie toe te passen in de lessen, zodat de pony’s niet hun standaard “rondje hoefslag” gaan lopen. De variatie moet ervoor zorgen dat het voor ruiter en pony leuk blijft!

Recreatief rijden

Er wordt hoofdzakelijk recreatief gereden, wat als basis dient voor het ponyrijden in het algemeen. Hierbij wordt gelet op de houding van de ruiter, het sturen tijdens het rijden van figuren en het onder controle houden van de pony.

Buitenritten

Naast het recreatieve rijden worden er buitenritten gemaakt , waaraan ook de beginners deel kunnen nemen en houden we springlessen. We rijden door de polder en we rijden zelfs wel eens het water van de Oosterschelde in. Het buiten rijden is heel ontspannend voor de kinderen omdat de pony’s allemaal achter elkaar lopen zonder dat de kinderen daar zelf veel aan hoeven te doen. Voor de echte beginners is het heel leuk omdat het veel makkelijker rijden is dan in de rijbak, omdat ze zelf niet veel hoeven te doen.

Springlessen

De springlessen worden uiteraard langzaam opgebouwd. Tijdens de springles besteden we veel aandacht aan de springhouding, die ook heel goed zonder daadwerkelijk te springen kan worden laten zien. De ruiters geven zelf aan tot hoever ze willen en durven gaan. Vaak lijkt het springen heel wat maar voor de beginners stelt het niet zo veel voor. Kinderen komen vaak thuis dat ze “gesprongen”hebben en dat het eng was, maar in werkelijkheid hebben ze dan over een balkje heengestap.
We beginnen meestal zonder balken/hindernis en bouwen het dan langzaam op met over een balkje draven to een kruishindernis van 15 cm hoog. De kinderen bepalen zelf of ze hogen willen/durven!

Zonder zadel rijden

Zonder zadel rijden is een zeer leuke afwisseling en heel goed voor je evenwicht. De meeste kinderen vinden het dan ook heel erg leuk.

Dressuur les

Als de ruiter al enige tijd de lessen heeft gevolgd en daardoor de gangen stap-draf-galop zonder problemen kan rijden en ook de pony goed onder controle heeft, gaan we beginnen met de basis van het dressuur rijden. De kinderen kunnen zichzelf later testen door mee te doen aan onderlinge wedstrijdjes op De Mariskahoeve. Iedereen kan dit op zijn eigen niveau volgen.

Dit geldt trouwens voor alle lessen, alles op ieders eigen niveau!

  Diploma rijden

Omdat het voor de kinderen heel leuk is om over pony’s te leren en om met pony’s bezig te zijn organiseren wij het “diploma rijden “( zie meer info onder diploma rijden ).

Weersomstandigheden en rijlessen

Onze rijlessen gaan ALTIJD door ! Wij beschikken over een prachtige binnenbak waar je in de volle zon koel kunt rijde en met regen en wind lekker binnen rijd.

Afmelden

Als je een les niet kunt komen, meld je dan tijdig en minimaal 24 uur van te voren af, zodat je binnen 3 maanden de les kunt inhalen in een andere groep. Afmelden kan via deze website (link naar afmelden) of telefonisch 06 30 34 30 48.

Wij zijn een kleinschalige manege, dit maakt het juist zo leuk voor de pony’s paarden en les klanten. Maar elke maand moet ook de voer, dierenarts, hoefsmid enz. rekening worden betaald. Daarom teken we als je niet komt wel je les kaart af maar kan je een ( op tijd ) afgemelde les wel inhalen.

Een paar regeltjes

  • Helaas kunnen de ouders niet aanwezig blijven tijdens de lessen. Zie meer hierover onder manege regels.
  • Ondanks het feit dan onze pony’s heel braaf zijn, blijft de mogelijkheid altijd aanwezig dat de pony’s schrikken en opzij springen. Dit is het enige nadeel van het maken van buitenritten. Houd daarom alstublieft rekening met de pony’s en de kinderen wanneer je een groep tegen komt onderweg. Passeer altijd langzaam en wacht met afgeven totdat u een eindje van ze vandaan bent. Vertel dit ook door aan familie en vrienden.
  • Als ouders vragen hebben over een les , of kinderen met vragen thuis komen, BEL ons dan even. Wij zijn graag bereid om uw vragen te beantwoorden.
  • Aansprakelijkheid
    Iedere ruiter / amazone rijdt voor eigen risico!!! Pony en paardrijden is niet zonder gevaar. En de beste ruiters vallen nog wel eens. Het blijven dieren.
  • Bij het rijden op de manege is voor alle ruiters het dragen van een veiligheidshoofddeksel met het keurmerk CE/EN 1384 verplicht.

Ik wil graag lessen op de Mariska Hoeve:

Als je bij ons op pony rijles wilt komen, kun je op deze site zo veel mogelijk info vinden over onze manege en manier van les geven. Lijkt je dit wat, dan kan je mailen of bellen, en word je op de wachtlijst gezet.

Vermeld hierbij, Hoe ben je bij onze manege gekomen?
Je leeftijd, Tel nummer, Niveau, en woonplaats.

Je word dan gebeld als er een plekje voor je vrijkomt. Hier over kunnen we niets zeggen wanneer dit is , omdat we niet weten wanneer er iemand van pony rijles af zal gaan.

En we hebben ook even de tijd nodig om een geschikt groepje te vinden

Op dit moment starten we met een nieuwe leerlingen op met een prive les.  Hier kunt U als ouders bij blijven.

 

Kosten:
We werken met een 10 lessen kaart , 10 lessen A 2 uur per les ( verzorging, theori en rijden )
voor 165,00 euro. Als je een les niet kunt, 24 uur van te voren afmelden, en je kunt dan binnen 3 mnd de les inhalen.  Elke les je kaart mee nemen.

Kom je voor de eerste keer, dan kan je beginnen met twee losse lessen te proberen.
15,00 per keer. Je kunt maximaal 2 keer een losse les nemen, daarna kun je beslissen of je op onze manege komt, en ga je verder op een les kaart .
Voor deze eerste 2 keer, gewoon oude kleding, stevige schoenen/laarzen. En een Cap kan je hier lenen.
Vanaf de derde les heb je een eigen goed passende veiligheid cap nodig. Tip eerst passen! En niet van internet bestellen of
tweedehans.

Stoppen met lessen:
Je kan altijd stoppen wanneer je wilt. We hebben wel een opzeg termijn van 1 maand, anders gaat je nieuwe leskaart weer van start.  dus graag even op tijd laten weten. Als je kaart nog niet vol is , word er geen geld terug gegeven, en word je kaart ongeldig. En uit ons systeem gehaald. Dus heb je niets meer aan je niet gebruikte lessen of inhaals. Leskaarten zijn persoon gebonden en iemand anders kan niet op je kaart rijden.  Inhaal lessen gelden alleen als je nog op rijles zit bij ons.

Wil je later toch weer op rijles, kom je weer op onze wachtlijst.

 

onze binnen rijbak

Bekijk nu de volgende sub-pagina's.