Info wedstrijden

Onderlinge “MariskaHoeve “wedstrijdjes!

Wanneer mag ik mee doen aan een wedstijd?

Er komt heel wat kijken bij hetrijden van een goede proef. Ineens rij je daar helemaal alleen,

met je pony ( dus voorop eigenlijk ) in de rijbak, en moet je alle figuren kunnenuit je hoofd rijden want je kunt tussendoor niets meer vragen.

Je kunt daarom pas meedoen als je in het bezit bent van je “veulendiploma ” ( meer info zie diploma rijden ).

Tijdens het veulendiploma LEER je een proef te rijden en hoe alles in zijn werk gaat, zodat je goed voor bereid bent, en dus weet wat je kunt verwachten.

Heb jij je veulendiploma ??? Wacht dan niet langer en schrijf je snel in!

Wedstrijd kleding

Wedstrijd kleding is NIET verplicht! Je moet wel netjes gekleed zijn in rijkleding en een veilighieds cap op hebben! Je haar moet opgestoken worden .

Voor meer info over kledingvoorschriften; kijk even bij “diploma rijden” dan weet je precies wat je aan moet.

Extra les voor een wedstrijd?

Nee dit is niet nodig! Alles wordtje tijdens de gewone rijlessen geleerd. Wel mag je als je wilt een losse les nemen op de pony waarop je gaat rijden net voor een wedstrijd (dit is geen les , maar slechts even oefenen op de pony waarop je de wedstrijd gaat rijden). Je kunt hiervoor even een afspraak maken met Mariska. De kosten hiervoor zijn €7.50 per keer (of je kan er een inhaal les voor gebruiken, als je die nog hebt staan op je kaart ).

Op welk paard of pony moet ik dan rijden?

Vermeld bij je inschrijving op welk paard of pony je zou willen starten ( vermeld er 4 ) in overleg zoeken we dan 1 je keuzes uit, waar jij fijn op kan rijden. Je mag NIET elke keer op de zelfde pony of paard een wedstrijd rijden !

Mijn ouders willen komen kijken

Helaas wegens te weinig plaats is hier geen rumte voor. De jury zit vooraan de rijbak , en daar moet het erg stil zijn! En als er dan steeds ouders voorbij lopen, wordt het te onrustig, ook voor de pony’s ( meer info hierover kan je vinden bij “regels “).

Wat kost een wedstrijd ?

De kosten zijn €10 per wedstijd. Er zal een jury aanwezig zijn en er zijn echte paardenprijzen te winnen.
Zodra je de kosten voor de wedstrijd betaald hebt krijg je een kopie van de proef.

Doel van de wedstrijd

Op de eerste plaats is het belangrijk een hele leuke dag te hebben samen met je pony en met de andere ruiters!

Verder kun je zo je nivo te testen. Wat kan ik nu allemaal en hiever ben ik? Na afloop van de wedstrijd weet je dan ook wat de jury van je rijkusten vindt en welke tips ze hebben om je rijkunsten te verbeteren.

Het wordt een spannende dag waarbij je ook echte bekers kunt winnen! Elke keer als je een nivo hoger mag krijg je een “Mariska Hoeve-certificaat”, waarop staat dat je weer een stapje verder bent in de paardensport.

Hoe word ik beoordeeld

Tijdens de wedstrijd rij je een proefje op je eigen nivo. Dit proefje bestaat uit een aantal onderdelen ( net al je proef van je veulendiploma). De proef wordt voorgelezen en een juri zal kijken hoe je de proef rijdt. Ze geven je dan cijfers voro alle onderdelen en ze zetten er eventueel commentaar bij, bijvoorbeeld over wat je zou kunnen verbeteren enz.

De jury zal het voornamelijk letten op jou als ruiter, en niet zozeer op je paard. Je houding is b.v erg belanrijk en hoe je de hulpen geeft aan je paard. Hoe je het oplost als je pony iets niet wil.

Erg wordt rekening gehouden met de pony waarop je rijdt! Voorafgaande aan de wedstrijd zal Mariska de jury inlichten over de pony’s! Ze zal dit niet doen over de kinderen maar b.v dat een pony niet makkelijk in rechter galop wil….of zo dik is dat die niet makkelijk in middendraf kan.

Er wordt dus rekening gehouden met het MANEGE paard! Dus als een paard iets niet kan/wil , word er naar JOUW oplossing gekeken, en wat jij er aan doet.

We nodigen elke keer andere jury’s uit, die niet bekent zijn met de kinderen!

Hoe weet ik dat ik een nivo hoger mag ?

Elke keer als je een proef rijdt, komt daar een score van punten uit. Als die score hoog genoeg is heb je 1 winst punt…is die score heel hoog, kun je zelfs 2 winstpunten halen in 1 proef (max 3 !). Als je jammergenoeg nog geen winst puntje hebt, rij je gewoon volgende keer weer dat proefje

en probeer je het weer opnieuw, totdat het wel is gelukt. Je kunt niet altijd een winspunt hebben, anders zou het wel erg makkelijk zijn…Vroeg of laat rij je een keer zonder winst, maar dat is helemaal niet erg . Je winstpunten worden door ons bijgehouden! Zo weten we altijd hoever je al bent met rijden. Aan het einde van het lesjaar komt dit op onze site te staan!

Kan ik die winst punten mee nemen naar een andere manege ?

Nee, op de Mariska Heve gaat het om onderlinge wedstrijden, en deze zijn dus niet geldig op andere manege’s. Wel werken we met officiele juryleden, en wordt er net zo streng beoordeeld als bij een echte wedstrijd.

Inschrijven!!!! Ik wil graag mee doen, hoe kan ik inschrijven?

Als er een wedstrijd wordt georganiseerd komt dit bij kalender te staan! Je kan je dan via MAIL inschrijven ( zie “contact”).

Vermeld hierbij je NIVO ( dus kom je voor de eerste keer is dit F1 ) je naam + achternaam , en geef

4 voorkeurpaarden of pony’s op waarop je zou willen rijden.

Neem de eerst volgende les €10 mee en dat sta je ingeschreven.

Ik heb ingeschreven; hoe nu verder ?

Hou deze site goed in de gaten. Er komt minimaal 1 week van te voren een STARTLIJST op de site te staan ( zie helemaal boven aan bij “wedstrijd rijden” en klik aan ). Op die startlijst kun je zien op welke pony je gaat starten en hoelaat je er moet zijn. Na de wedstrijd komt de uitslag hier binnen een week te staan.

Hoe kom ik aan een proef die ik moet rijden ?
Je krijgt van ons een kopie van de proef tijdens je betaling voor de wedstrijd.

Ik heb mezelf ingeschreven voor een wedstrijd, maar ik kan niet.

Meld je dan even af ( kinderen die niet afmelden mogen de volgende keer niet meer mee doen).

Bij afmelding geven wij geen geld terug, en moet je de volgende keer opnieuw betalen (wij moeten een jury + prijzen ruim van te voren regelen ).

De wedstrijd dag zelf

zorg dat je op tijd aanwezig bent ( niet te vroeg , want dan stroor je de groep voor je ).

Zorg dat je thuis je haar al helemaal goed hebt zitten! Neem van thuis eventueel drinken / eten mee. En vergeet geen goed en uitgelapen humeur mee te nemen!

Je begint je pony te poetsen/vlechten, mooi maken, en op te zadelen. Je hoort vanzelf wanneer

je los kan gaan rijden. Als je aan de beurt bent word je geroepen en mag je je proef komen rijden.

Wees de hele dag aardig, behulpzaam tegen je mede ruiters en behandel je pony GOED!

Lukt dit niet dan wordt je direct gediskwalifiseert, en mag je de volgende wedstijd niet meer mee rijden.

Er is altijd iemand aanwezig om te helpen je pony op te zadel en je hoofdstel in te doen!

Ook is er een “ring meester ” aanwezig. Dit is iemand die komt zeggen wanneer je aan de beurt bent, de volgorde regelt en zorgt dat alles op tijd gaat! Dus daar hoef jij je niet druk om te maken.

Tijdens je proef mag je niet praten. Je proef wordt voorgelezen door een proevenvoorlezer.

Als je je proef hebt gereden verzorg je je pony heel goed en HELP je je mede ruiters! Ga niet druk lopen doen en rondrennen. Andere ruiters moeten nog en willen zich ook graag kunnen concentreren, dus ook na je proef denk je aan je mede ruiters + je pony, en doe je rustig!

Aan het einde van de wedstrijd is de prijsuitreiking en kun je naar huis om je snel in te schrijven voor je volgende wedstrijd!

Wat voor proef moet ik rijden? Wanneer heb ik een winst punt ?En als ik genoeg winst heb, naar welk nivo ga ik dan?

Als je het veulendiploma heb behaald kan je beginnen met wedstrijdjes rijden !

Je begint dan met een gemakkelijke proef te rijden, dit noemen ze manege proeven , waar meer de ruiter dan de pony beoordeeld word .

Dit zijn de F proeven.

Elke F proef heeft een A&B versie !

Zo begin je dus bij de F1 t/m de F 6 !

BEN JE IN INMIDDELS IN HET BEZIT VAN JE A-DIPLOMA , kan  JE GELIJK INSTROMEN IN DE F4 KLASSE!

Iedereen vanaf een veulen diploma kan dus mee doen, want F1 t/m F2 zijn  proeven zonder galop!

De F proeven bestaan uit 35 onderdelen waar je elke een cijfer voor kan krijgen.

Als je gemiddeld voor alles een 6 heb, kom je op 210 punten, gefeliciteerd , want dan heb jij , je proef gehaald met een voldoende en mag je de volgende keer een weer iets hogere proef rijden !

Zo loopt het nivo langzaam op. Heb je een keer te weinig punten? Dat geeft niet , dan doe je de volgende keer gewoon nog een keer dezelfde proef rijden, tot je wel genoeg punten heb.

Als je genoeg punten heb dus vanaf 210 , dan is dat 1 w.p ! Dat wil zeggen volgende keer een nieuwe proef.

Uiteindelijk heb je dus alle 6 de F proeven door staan !

En gaan we over op de B-dressuur proeven ! Dit is al een heel stuk moeilijker om winst punten te halen, want er word nu strenger gejureerd en je heb nog maar 30 onderdelen !

Er word meer naar het rijden gekeken en zal je ook al aan je paard moeten werken dat deze ook al meer mee werkt ! Niet altijd even gemakkelijk dus .

Voor elke onderdeel van de 30 , krijg je weer een cijfer , gemiddeld een 6 is winst , dus bij 180 punten heb jij weer een winst punt verdient en de proef gehaald .

Van de B dressuur proeven zijn 6 versies , B1 t/m B6 .  Als je een B1 rijd en je heb een winst punten mag je B2 gaan doen enz.

Heb je een keer geen wist punten( dus niet gehaald ) geeft niets , doe je de proef nog een keer !

Daarna gaan we naar de L klasse over !

Wat kan ik verwachten wat ik in een proefje moet doen? en wanneer komt die galop nu ?

F1 . stap , draf , halt houden, groeten, van hand veranderen, grote volte , gebroken lijn, afwenden en overgangen. ( lichtrijden )

F2 . stap , draf , halt houden , groeten, van hand veranderen, grote volte , gebroken lijn, afwenden en overgangen. ( lichtrijden )

F3. stap , draf , GALOP( op de hoefslag ) , hals laten strekken, van hand veranderen, gebroken lijn, afwenden en overgangen, halt houden, groeten.( lichtrijden )

F4 . stap , draf , galop ( volte galoperen ) , hals strekken, van hand veranderen, gebroken lijn, afwenden, overgangen , halt houden, groeten , ( lichtrijden)

F5 . stap , draf , galop ( voltens ) , hals strekken, van hand veranderen, gebroken lijn , afwenden, overgangen, halt houden, groeten, slangenvoltes , lichtrijden + soms figuren doorzitten )

F 6 . alles van F1 t/m F5 + door een S van hand veranderen, de stap enkele passen verruimen, en de draf enkele passen verruimen. Lichtrijden + regelmatig doorzitten.

B dressuur!

Hier mag je pas aan mee doen als je in het bezit bent van je A- diploma !

Tijdens het A diploma worden je deze proeven uitgebreid geleerd! In deze proeven heb je minder onderdelen, en heb je 1 winst punt bij 180 punten en twee bij 195 punten.

Deze proeven worden een stuk strenger beoordeeld! Alle onderdelen van F1 t/m F6 komen er in voor + midden draf + midden stap en hele voltes halsstrekken in draf. Ook komen de figuren nu nog veel sneller achterelkaar.

Bij het L1 komt er WIJKEN + MIDDENGALOP bij !

Bij het L2 nog meer wijken + ALLES heel je proef doorzitten + je moet achterwaarts .

Bij het M1 is alles doorzitten, je moet achterwaarts, schouderbinnenwaarts en de figuren worden moeilijker. Tevens moet je echt perfect op je paard zitten en moet deze helemaal netjes aan de teugel lopen!

Er zullen ca 10/15 wedstrijden per jaar gehouden worden!