MANEGE MARISKAHOEVE 2020 info brief met activiteiten.

Published by under Nieuws

Het is lang en veel maar lees alsjeblieft heel deze brief door voor alles wat je moet weten.

Manege MariskaHoeve
van der Slikkeweg 1
4693 PE Poortvliet
tel. 06 30 34 30 48
www.mariskahoeve.nl    

NL88RBRB0917919440 Mariska hoeve

 

Januari 2020, de lessen zijn weer begonnen. 🙂

Als eerste willen wij van team MariskaHoeve jullie een gezond & sportief paardrij -jaar toewensen.

 

We gaan dit jaar heel veel leuke NIEUWE activiteiten organiseren, maar de leukste activiteiten van de voorgaande jaren houden we er natuurlijk ook  in.

Voordat ik alle activiteiten ga opsommen wat natuurlijk super leuk is, zal deze brief toch beginnen bij het aller belangrijkste: veiligheid!

Het verzorgen, rijden en het mee doen aan activiteiten is op manege MariskaHoeve geheel op eigen risico. Wij zijn er ons van bewust en hopelijk  U ook dat paardrijden toch een risico volle sport is met levende dieren.

Hierdoor zijn wij ook met regelmaat streng of kortaf in een les om erger te voorkomen.

Het is bij ons verplicht met een veiligheidscap te rijden. We raden een body protector ten zeerste aan! Heeft Uw kind een body protector bij ?  moet hij of zei deze VERPLICHT aan van ons. Zou U dit ook met Uw kind willen bespreken.

Daarbij is het verplicht een lange broek te dragen, rijlaarzen of joppers. Bij het dragen van joppers zijn chaps VERPLICHT.

 

 

 

VEILIGHEIDSCAP

Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen voor je eigen veiligheid, is het dragen van een cap. Op accommodaties met het veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport is het daarom ook verplicht om een goedgekeurde cap te dragen als je op een paard zit.  Maar waar moet een goedgekeurde cap aan voldoen? En hoe herken je een goed passend exemplaar?

Een cap moet voldoen aan de Europese richtlijn 89/686/EEG. Hierin is vastgelegd waar alle caps die in Europa verkocht worden aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Er zijn een aantal normen waarmee fabrikanten kunnen aantonen dat ze aan deze richtlijn voldoen.

Norm
De bekendste norm is VG1 01.040 2014-12, beter bekend als de VG-1 norm. Caps die geproduceerd zijn tot eind 2014, moeten voldoen aan de norm EN1384:2012. Deze norm is tijdelijk vervangen door de VG1. Voor de VG1-norm moeten caps een zwaardere test doorstaan op sterkte van de riempjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en natuurlijk schokabsorptie. Uiteindelijk wordt de VG1 weer vervangen door een nieuwe EN1384-norm. Caps die gemaakt zijn vóór eind 2014 (de productiedatum moet in je cap staan) en voldoen aan de norm EN1384:2012 zijn nog steeds veilig. Je mag daar dus gewoon mee rijden.

Passen
Naast de juiste normering is het ook heel belangrijk dat een cap goed past. Zoek een cap daarom zorgvuldig uit en pas diverse maten en modellen, zodat je zeker weet dat je de veiligste cap voor jouw hoofd aanschaft. Om je capmaat te bepalen, meet je met een meetlint de omtrek van je hoofd, zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Het aantal centimeters is je capmaat.

Een cap zit goed als deze niet te los en niet te strak zit en mooi aansluit om je hoofd. Bij een cap met een draaisysteem, is het belangrijk dat je past met het draaisysteem helemaal open. Zit de cap dan goed? Dan heb je de goede maat te pakken. Is hij te los of juist te strak? Kies dan een andere maat of probeer een ander model. Maak dan de riempjes op maat en draai het draaisysteem vast.

Testen
Schud met je hoofd, pak de cap stevig vast en beweeg hem op en neer en loop een paar rondjes door de winkel. De cap moet zo strak zitten dat hij goed op je hoofd blijft zitten als je je hoofd ondersteboven houdt en de kinriem losmaakt. Maar je moet natuurlijk ook geen hoofdpijn krijgen van de cap. Enige speling kun je oplossen met het draaisysteem, maar het is belangrijk dat de schaal van de cap goed aansluit op je hoofd.

Het is belangrijk dat je bij het passen je haar draagt zoals je dat ook tijdens het paardrijden doet. De rand van de cap moet dan ongeveer twee vingerbreedtes boven de wenkbrauwen zitten en de cap hoort recht op je hoofd te staan. Een te ver naar achter gezakte cap kan voor nekletsel zorgen bij een val.

Wanneer een nieuwe?
Wij  raden aan om ongeveer iedere 3 jaar een nieuwe cap aan te schaffen. Ook na een val is het belangrijk om je cap te vervangen. Er kunnen onzichtbare beschadigingen zijn ontstaan die de veiligheid niet ten goede komen. Tot slot is het belangrijk om je cap schoon, droog en op een geventileerde plek te bewaren en alleen schoon te maken volgens de instructies van de fabrikant. Laat je cap ook nooit vallen!. Wees er dus zuinig op, het gaat om je hoofd.

 

Wij gaan er vanuit dat U bij de start van dit lesjaar de Cap goed controleert zodat deze is toegestaan.

 

Veiligheid is heel erg belangrijk, daarom doen wij als manege daar ook heel veel aan!

 

Zo gaan wij elk jaar naar BHV bijscholing. Volgen we jaarlijkse bijscholingen voor het les geven aan volwassenen  en kinderen. Dit word door het KNHS bijgehouden door middel van licentie punten. Tijdens de lessen is er altijd een gediplomeerd instructeur aanwezig. Mogen kinderen hier pas helpen vanaf hun B diploma.  En hebben wij  het VEILIGHEID CERTIFICAAT! Waarvoor wij jaarlijkse onverwachte controle krijgen en  een val register bijhouden. Maar denk hierbij ook aan jaarlijkse keuring brandblussers, open houden van vlucht routes( veiligheid plan ).

Wij doen echt letterlijk alles om aan de veiligheid te voldoen. En buiten als die keuringen en certificaten om deken wij ZELF aan de veiligheid. Het diploma rijden is hier een goed voorbeeld van. Leren hoe je een pony veilig uit de stal haalt en waarom je dit nu zo moet doen. En zo leren we de kinderen tijdens de lessen en nog meer tijdens het diploma rijden over het KUDDE & VLUCHT gedrag van paarden en pony’s. Hoe ze hier mee om moeten gaan en leggen uit waarom een paard zo denkt en hoe een paard communiceert met jou als mens. Hoe meer je weet hoe veiliger het is.

 

Met trots kan ik U vertellen dat wij na een onverwachte uitgebreide jaarlijkse controle in nov. 2019 weer helemaal goed gekeurd zijn als paarden manege! 

 

DE RIJLES MINIMAAL 24 UUR VAN TE VOREN AFMELDEN.

Zou U zo vriendelijk willen zijn Uw les minimaal 24 uur van te voren te willen afmelden. Anders kunt U deze niet meer inhalen. Ik begrijp dat dit vaak heel lastig is als Uw kind plots ziek is? of de auto het niet doet of om welke reden dan ook dit soms gewoon niet lukt.

Hoe goed de reden ook is, en hoe goed wij die ook begrijpen kan de les helaas toch niet worden ingehaald hoe vervelend wij dit zelf ook vinden. Maar die dag is er wel een pony voor U gereserveerd en ook al rijd de pony  niet, zal deze toch eten moeten hebben, de hoefsmid enz. enz. We hopen op Uw begrip.

Wij gaan dit jaar niet omhoog met de les kosten, de 2-UURS lessen blijven 14,00 euro per les.  U kunt de leskaart contant of per bank voldoen.

Schrijf altijd Uw adres/tel nummer op de leskaart want mocht er iets gebeurden kunnen we U direct bellen!

Gaat U van paardrijden af? Dan is er een opzeg termijn van 4 lessen ( 1 maand ) Doet U dit niet zijn we genoodzaakt een factuur te sturen.

Wij doen ons uiterste best voor leuke,leerzame en  veilige lessen te geven, mocht er toch iets zijn? Meld ons dit dan even persoonlijk zodat we samen een goede oplossing kunnen vinden.

 

VOLG ONZE MANEGE ?

Via onze website WWW.MARISKAHOEVE.NL kunt U natuurlijk veel info en nieuws vinden. En bij agenda ook belangrijke datums.

Jenna vd Laan loopt dit hele schooljaar stage en voor deze stage houd ze een instagram  pagina van de manege bij. Bijna dagelijks zet ze er  iets leuks op en win acties. Ze heeft het account manege_mariskahoeve genoemd.

We maken regelmatig ook leuke filmpjes, deze zetten we dan op onze website natuurlijk.

Zo kijken wij al erg uit naar de maar liefst 6 veulens die geboren zullen worden! Dus blijf ons volgen en spot als eerste de veulens.

 BELANGRIJKE DATUMS/ACTIVITEITEN.

 • KIJKLES WEEK : week 6 van 4 februari t/m 8 februari 2020 is de EERSTE kijkles week van dit paardrij jaar.

Dit jaar zijn er meerdere kijkles weken. De eerste zal zijn in week 6. Let op dit is al snel, het zal dan ook een gewone dressuur les zijn. We rijden in de binnenbak, maar ook dan is het ERG koud. Het is geen kijkles week die U van ons gewend bent ( die komt nog ! ) Er zal geen drinken of dergelijke beschikbaar zijn. De uitgebreide kijkles/open week met alles erop en aan zal in de zomer zijn.

 • Maandag 27-1-2020 ouder/combi les in de avond. 35,00 euro voor 2 personen of max. 3 personen voor 50,00 euro.
 • Woensdag 29-1-2020 ouder/combi les in de avond 35,00 euro voor 2 personen of max. 3 personen voor 50,00 euro.
 • Maandag 17-2-2020 ouder/combi les in de avond Kosten 35,00 euro voor 2 personen of max. 3 personen voor 50,00 euro

Paardrijden is geen sport ? Dat zullen we dan nog wel eens zien haha. Het is ZO veel moeilijker als het eruit ziet. Lichamelijk & geestelijk echt TOP sport.  Vind U het leuk om een keer samen met Uw zoon of dochter te rijden ? Bel dan even voor de beschikbare tijd op de hier boven genoemde datums. Vergeet niet een foto camera mee te nemen zodat we voor U een leuke foto kunnen maken. Het is voor ELK niveau. Natuurlijk mag je ook met je zus, broer, tante of wie jij uit kiest komen rijden.

 • Zaterdag 22-2-2020 parcours springen in kleine groep. van 14.00 uur tot 16.00 uur Kosten 16,00 euro (gevorderde)
 • Zondag 23-2-2020 parcours springen in kleine groep van 13.30 uur tot 15.30 uur Kosten 16,00 euro ( gevorderde )
 • Maandag 24-2-2020 parcours springen in kleine groep van 18.00 uur tot 20.00 uur 16,00 euro ( gevorderde )

Hier boven zie je de datums en tijden voor het parcours springen, je kan er 1 mee doen, 2 of zelfs alle 3. Dit is voor gevorderde !! ( je moet in het bezit zijn van je B diploma of op dit moment de cursus van het B diploma aan het volgen zijn. In dat geval ga je natuurlijk op je diploma pony )

Bij deze springlessen is een body protector verplicht .

 • WEEK 9 ! VAN 25-2-2020 T/M ZATERDAG 29-2-2020 VERKLEED LES WEEK EN MAKEN WE FOTO’S ! Meer info zie deze brief bij nieuws op onze website. Dit is tijdens je wekelijkse les. Super leuk, kom verkleed naar paardrij les. Je mag zelf kiezen wat je aan doet. Prinses ? Politie? Boef? Hawaï thema ? wat JIJ wil. Let wel op, je cap moet op passen en ook onder een jurk moet je rijbroek en rijlaarzen aan. We maken foto’s en zullen deze op de site zetten. Hier enkele voorbeelden van vooraf gaande jaren : Klik deze aan om te vergroten
 • Woensdag 18 maart 2020 vanaf 18.00 uur evenwicht- balance lessen aan de longeerlijn. ( je mag iemand mee nemen om te kijken ) Kosten 20,00 euro

Evenwicht-balans les is voor je ruitergevoel te verbeteren, te leren gemakkelijker te zitten op je paard en deze minder te storen in zijn beweging. Het is een 20 minuten les waarvan je toch wel wat spierpijn van kan onder vinden. Het is voor ELK niveau geschikt! We passen de les op jou leeftijd/niveau aan.  Deze lessen zijn ook heel leuk om te doen. Leuke en fijne afwisseling op het rijden.

 

 • Maandag 30 maart 2020 van 16.30 uur tot 20.30 uur CLINIC schriktraining & trailer laden ( grondwerk ) . Kosten bedragen 30,00 euro per deelnemer.
 • Zondag 5 april 2020 CLINCIC schriktraining & trailer laden ( grondwerk )  van 13.00 uur tot 17.00 uur. Kosten 30,00 euro per persoon.

Nieuw : Hierboven zie je Clinic schriktraining & trailer laden staan.  Je kunt 1 van de 2 kiezen want beide clinic’s zullen hetzelfde zijn. Let op voor hieraan mee te mogen doen moet je minimaal 9 jaar zijn. En in het bezit zijn van minimaal je A-diploma. Het is een ZEER leerzame clinic. Je moet zelf eten en drinken mee nemen voor in je pauze.  Natuurlijk houden we rekening met je niveau en leeftijd. Hieronder zie je een voorbeeld filmpje. Wij zullen dit met kleinere makkelijkere pony’s doen. Zoals b.v bruintje, of liberty enz. ( dit mag je zelf kiezen ) Als alles vlot verloopt en goed gaat zullen we ook wat aandacht besteden aan beenbeschermers en dekens op doen. Voor de meer gevorderde is bandage’s ook een leuke uitdaging.
zie hier het filmpje. Muziek hard aan.

Let op op dit filmpje zijn het de jonge en grote paarden, maar deze schriktraining was dan ook met ons eigen team. Doe jij mee, passen we het aan op JOU niveau.

Vind jij een buiten rit door de polder ook zo leuk ?? Dan zijn de buiten ritten hieronder iets voor jou! Een leuke grote buiten rit op JOU niveau. Kijk snel welke datum voor jou niveau is.

 • Zaterdag 7 maart buitenrit beginners/half gevorderde,veel begeleiding geen galop. Van 14.00 uur tot 17.00 uur ( veel stap en matig draf ) 20,00 euro. Hieraan mag je mee doen vanaf 7 jaar en elk niveau mag mee.  We gaan deze buitenrit NIET in galop. Er zal ( veel )  begeleiding te voet en per fiets  mee gaan, wel zullen er stukjes draf gedaan worden. Doel heerlijke ontspannen buiten rit.
 • Zondag 8 maart buitenrit half gevorderde ( veel draf ) weinig tot geen galop. 20,00 euro van 14.00 uur tot 17.00 uur. Voor deze buiten rit heb je nog geen diploma nodig je mag mee doen vanaf 8 jaar. Wel moet je goed kunnen draven. Er gaat begeleiding mee op de fiets en per paard. We kunnen je dus NIET meer vast houden aan de teugel. We zullen weinig tot niet in galop gaan. Minimaal moet je een jaar op rijles zitten.
 • Zaterdag 4 april 2020 buitenrit met galop, (ver)gevorderde! Kosten 20,00 euro van 14.00 uur tot 17.00 uur. Vanaf 10 jaar. Er gaat 1 begeleider per paard mee. We gaan WEL stukken in galop. Ook een dijkje op en af moet lukken. Hiervoor moet je echt je A diploma in bezit hebben, en tijdens je lessen altijd los durven en kunnen galopperen.

Vind je dit leuk maar twijfel jij in welke groep je het beste past ? Vraag het even aan mariska.

 

 • Woensdag 15 april 2020 INLOOP rijden van een dressuurproef vanaf 18.00 uur. Neem iemand mee om jou te filmen. Kosten 7,50 euro.

Nieuw, inloop rijden. Je bent maar kort op de manege,  je mag 1 iemand meenemen om te kijken en/of om jou te filmen. Geef jezelf op en vergeet niet om 3 pony’s te vermelden waarop je dit zou willen doen.  5 dagen van te voren komt er een startlijst op de website waar je op kan vinden op welke pony je rijd en welke tijd. De proef die je gaat rijden krijg je ruim van te voren mee naar huis. De proef zal door 1 van ons worden voorgelezen. Je rijd in kleding die jij wil, wedstrijd kleding niet nodig ( mag wel ) er komt GEEN uitslag ( het is geen wedstrijd ) maar een voorbereiding op een wedstrijd, of voorbereiding op een diploma examen proef. Maar ook om gewoon te kijken of het al lukt om een proef te rijden. Zo kan je dit zonder stress eens proberen.  Je kan ook deze proef rijden gebruiken om aan diegene te laten zien hoe goed je het al kan. Mooi opstapje richting een wedstrijd. Je pony zal opgezadeld klaar staan. Na afloop zadelen wij de pony voor je af. Het gaat dus echt alleen maar om de proef te rijden. Je zal totaal ongeveer 20 min op de manege zijn.

 • Maandag 20 april 2020 dagkamp! van 10.00 uur tot 16.00 uur Kosten 35,00 euro, als je niet op deze manege rijd 40,00 euro

super leuk zoals U van ons gewend bent een PONYDAGKAMP vol plezier ! Deze dag krijgen de deelnemers tussen de middag een broodje en drinken.  Voor deze dag hoef je geen ervaring te hebben. Er zal veel begeleiding aanwezig zijn. Het is voor helemaal beginners tot half gevorderde heel leuk. Vanaf 6 jaar tot 12 jaar. Heerlijk dagje op de manege. OOK ALS JE NIET OP DEZE MANEGE RIJD MAG JE HIER AAN MEE DOEN! Misschien leuk om samen met een vriend of vriendin te komen. Natuurlijk zullen we ook een kijkje nemen bij de boerderij dieren.

 • Woensdag 22 april 2020 INLOOP rijden van een spring parcours vanaf 18.00 uur ( neem iemand mee om je te filmen ) Kosten 7,50 euro

Om mee te doen moet je in het bezit zijn van je A diploma.  Nieuw, inloop parcours  rijden. Je bent maar kort op de manege,  je mag 1 iemand meenemen om te kijken en/of om jou te filmen. Geef jezelf op en vergeet niet om 3 pony’s te vermelden waarop je dit zou willen doen.  5 dagen van te voren komt er een startlijst op de website waar je op kan vinden op welke pony je rijd en welke tijd. De proef die je gaat rijden is die van het B diploma en te vinden op deze site.  Leer dus je proef uit je hoofd. Je rijd in kleding die jij wil, wedstrijd kleding niet nodig ( mag wel ) er komt GEEN uitslag ( het is geen wedstrijd ) maar een voorbereiding op een wedstrijd, of voorbereiding op een diploma examen proef. Maar ook om gewoon te kijken of het al lukt om een proef te rijden. Zo kan je dit zonder stress eens proberen.  Je kan ook deze proef rijden gebruiken om aan diegene te laten zien hoe goed je het al kan. Mooi opstapje richting een wedstrijd. Je pony zal opgezadeld klaar staan. Na afloop zadelen wij de pony voor je af. Het gaat dus echt alleen maar om de proef te rijden. Je zal totaal ongeveer 20 min op de manege zijn. Bij het springen is het dragen van een body protector verplicht.  Natuurlijk word de hoogte aangepast naar je niveau. Als je dus aangeeft laag te willen zetten we het super laag maar voor mensen met een C diploma zullen b.v de drafbalken en de pionnen vervangen voor een stijlsprong.

 • Zaterdag 25 april 2020 manege springwedstrijd vanaf de middag. Kosten 1 parcours 15,00 euro, 2 keer voor 22,00 euro.

In wedstrijd kleding en verplicht met body protector.  5 dagen van te voren komt de startlijst online. Je kan 1 of 2 rondjes rijden ( dit is wel op dezelfde pony ) rij je 2x mee, telt het ook 2x voor de uitslag met prijzen. Je kan mee doen vanaf je B diploma of als je nu de opleiding van het B diploma doet volgen. Er zal een jury zijn. En prijzen te winnen. Van te voren op de aangegeven tijd op de startlijst komt je naar de manege om je pony mooi te maken en te vlechten. Er is geen publiek toegestaan. Je moet alles vrij zelfstandig doen. Wat je dus al leert of geleerd heb tijdens het volgen van het B diploma. De B-C parcours proef zoals bij jullie bekend zal gesprongen worden. Als iedereen klaar is zal de uitslag bekend worden en kan je natuurlijk een beker hebben gewonnen. TIP dit is een goede oefening voor als je het B of C diploma doet.

 • Zondag 17 mei 2020 manege dressuur wedstrijd. 1 proef 15 euro. 2 proeven voor 22,00 euro

In wedstrijd kleding.   5 dagen van te voren komt de startlijst online. Je kan 1 of 2 rondjes rijden ( dit is wel op dezelfde pony ) rij je 2x mee, telt het ook 2x voor de uitslag met prijzen. Je kan mee doen vanaf je veulen- diploma OF als je minimaal 3 jaar op paardrijles zit. Er zal een jury zijn. En prijzen te winnen. Van te voren op de aangegeven tijd op de startlijst komt je naar de manege om je pony mooi te maken en te vlechten. Er is geen publiek toegestaan. Als iedereen klaar is zal de uitslag bekend worden en kan je natuurlijk een beker hebben gewonnen. TIP dit is een goede oefening voor als je een diploma wil gaan rijden. Wij zullen jou dressuur proef voor jou voorlezen. Je moet zelf je pony mooi maken en vlechten. Wij helpen wel. Van te voren krijg je de proef mee die moet je thuis beetje doornemen. Op de startlijst zal je de tijd zien dat je aanwezig moet zijn. Natuurlijk zullen we jullie in groepjes indelen van je eigen leeftijd/niveau.

 • Opstarten van het CBR 1 & 2 ( datums volgen )

Heb jij je C diploma ? Of doe je daar nu aan mee ? Nog voor de zomervakantie zal het examen zijn van het CBR 1 ( en 2 ? ) CBR staat voor certificaat buiten rijden.  Datums volgen snel en dan geven we de brieven mee aan die genen die er voor in aanraking komen.

 

 ZO, DAT WAREN DAN DE ACTIVITEITEN TOT AAN DE ZOMERVAKANTIE. In de zomervakantie hebben we natuurlijk ook weer veel leuks op de planning staan  zoals 3-daags kampen enz. Klik het inschrijf formulier aan hieronder om in te schrijven. Let op vol is vol. 

Kijkt U ook even op de site bij vrijwilligers, medewerkers en stagiaires .

Anouk Duike komt dit lesjaar ons team versterken. Sta jij op de wachtlijst voor paard te rijden ? Dan kan je vanaf nu al 1x per 2 weken op afspraak van start gaan bij Anouk in een klein groepje. Vanuit daar stroom je makkelijk in bij onze wekelijkse groepslessen.  Sta jij op de wachtlijst voor paard te rijden maar heb je nog geen mail gehad ? BEL of MAIL mariska. Weet jij iemand die op paardrijles wil ? Laat hem of haar dan een mailtje doen en alvast bij ons op de manege starten bij Anouk.  Meer info over Anouk vind je op deze site bij kopje : HET TEAM.

ANOUK IN HET MIDDEN OP DIVA.


klik op inschrijving om te openen