Het veulen van Sammie is overleden ( dood geboren )

Published by under Nieuws

SAMMIE HAAR VEULEN IS OVERLEDEN

20 maart 2020 Sammie staat met een vol uier op stal. Waar blijft dat veulen toch. Al dagen houden we haar goed in de gaten. Maar vandaag blijven er ook twee meiden 24-uur waken via een camera die op haar stal gericht staat. Marit en Quinsey slapen omstebeurd.

21 maart 2020 nog steeds geen veulen maar eindelijk er druppen voorzichtig druppels uit het uier. Het echte kegelen is begonnen. Nu moet het veulen wel binnen 24 uur er zijn.

Sammie gaat overdag naar buiten, ze gaat even lekker rollen en is goed aan het verharen door het warm wordende weer. Op stal gaat ze gelijk haar brokjes en hooi opeten. Ze is prima alert maar rustig.

Marit & Quinsey  zijn wel een beetje moe, maar echte doorzetters ze besluiten gewoon WEER te blijven slapen.  Tussen door toch even snel naar huis om te douche, om 22.00 uur zouden ze terug zijn en weer plaats nemen achter de camera.

19.00 uur, ik ( Mariska ) durf niet mee om boodschappen. Stel je voor gaat het komen. Sammie is nog lekker van haar hooi aan het knabbelen. Het zal wel een hengstje zijn want ze is al een kleine week over tijd. Wat overigens voor een paard totaal geen probleem is.

21 maart 2020.  Om 20.00 uur! Beweging op de camera..iets onrustig. Wil ze nu gaan liggen ? JA! snel ik bel de meiden.  Ik sta rustig bij haar stal te kijken. Claudia, kris, Marilyn, Jenna, Marit en Quinsey komen 1 voor 1 aan. Paniek. Herman is er niet. Stel je voor gaat er iets mis.

Sammie licht plat. Maar verder niets. Samen met Claudia opserveren we haar. Ze is rustig. Geen zweet niets. WEL zien we bij de onderkant van haar buik ERG veel beweging van het veulen. HMM vreemd.

EXTRA UITLEG : een veulen licht op zijn rug. Maar voor af de bevalling doet het veulen draaien. Zodat eerste de voorpoten met daarop de neus eruit komen.

Zou dan NU pas dat veulen gaan draaien. POE POE  het duurt eeuwen. Maar ja hoor na nog geen 5 min staat ze op. schut zichzelf uit. En gaat rustig verder met haar hooi. Als of er niets aan de hand is.

We hebben daar nog wel 15 min gestaan. Maar toch maar besloten haar verder te volgen via camera. Marit en Quinsey namen hun “nacht”plek weer in gebruik.

Herman natuurlijk onderweg en kwam aan op de manege. Ging even kijken en was een beetje geïrriteerd dat het echt LOOS alarm leek.  Geïnteresseerd keek ze Herman aan maar at rustig verder. Ik  moest  de foto’s laten zien dat ze echt was gaan liggen.

22 maart 2020. TIJD : 01.30 uur. Sammie wordt onrustig. Rondjes lopen, wil gaan liggen. Schrapen. JA! eindelijk als ze nu gaat liggen is het echt zeker. Dat veulen komt. Iedereen in de start blokken. Om de rust te bewaren stond iedereen achter de camera haar te volgen.

Niet te geloven! JENNA was midden in de nacht op der fiets gesprongen en vanuit Tholen was ze na 9 min op de manege. Recordsnelheid

01.45 uur eindelijk ze gaat liggen precies met haar billen bij deur opening. Super goed. Wij gingen erheen en bleven rustig staan.

er van iets vreemds. Ze lag heel rustig. Maar ze ging niet persen. na enkele min die uren leken kwam er vrucht water naar buiten  sijpelen.  WAAR bleef die poten blaas? waar bleven die pootjes.  Dit is niet goed. Ik besloot de dieren arts gewoon gelijk te bellen.

Die nam gelijk op en vroeg wat we voelde. Gelukkig …Herman was er nog.  Herman voelde Sammie op( die nog steeds zonder zweet rustig lag soms HEEL klein beetje perste )

Voelde we pootjes ? JA! voelde we een hoofdje ? NEE! inmiddels wel ruim 5 min later de dierenarts zat al in de auto. Wij zette alles klaar. Handdoeken, touwtjes , warm water.

De meiden : Marit, Quinsey en Jenna zette de twee paarden naast de box in de buiten bak. Kris haalde de deur uit de scharnieren van Sammie haar box. Herman zorgde voor Sammie.  kris deed overal de lichten aan. Mijn moeder bleef alles opserveren.

We moesten zorgen dat sammie niet perste tot de dierenarts er was. Maar dat deed ze ook totaal niet. 19 min nadat de waterblaas brak stond hier de dierenarts al. Het leek wel of hij met het vliegtuig was gekomen. Maar voor ons duurde het lang. Nu staken er twee pootjes uit.

De dierenarts voelde, en zei precies hetzelfde als Herman. Dit zijn achter pootjes. Het veulen was dus begin van de avond VERKEERD gedraaid.

Iedereen was erg kalm. De touwtjes werden om de pootjes gedaan. Sammie werd gerust gesteld. De dierenarts hield het poepgat ( darmen ) onder controle en toen hij zei trekken trokken Claudia en ik het veulen er ( tot onze verbazing ) soepel in 1 beweging uit.

Sammie nog steeds rustig en geen zweet.

We hadden nog een kleine hoop, maar de dierenarts wist het al. Als zo een veulen niet na enkele min komt is het fout.

Het veulen was VERDRONKEN! omdat het verkeerd omlang was het hoofd nog ver in sammie. Het vrucht water is in de mond gekomen en had de longen gevuld. Er was geen redden aan.

Het was werkelijk een schitterend mooi hengst veulen.

De dierenarts heeft de nageboorte er keurig afgehaald en  Sammie prikjes gegeven.

Kris & Claudia haalde gelijk het overleden veulen weg in een kruiwagen,de gecontroleerde nageboorte in een emmer. De meiden Jenna, Marit en Quinsey haalde de twee paarden terug binnen. Dit alles in 10 min.

Sammie kwam half overeind. Ze keek. En ze wist het!!!! Ze wist het al die tijd al. Daarom perste ze niet. Sammie is een zeer slimme rustige merrie met ervaring.  Dat het veulen in STUIP licht ( verkeerd om ) komt maar 1 % voor. Zeldzaam dus.  De overlevingskans is eigenlijk NUL.

Na enkele min stond Sammie zonder enige hulp op. De dierenarts zei : de Merrie is OKE!  De paarden waren heel stil in stal. Niet het blijde verwelkom hinneke wat er is als ze een veulen horen/zien.

Sammie keek om haar heen. Ik gaf haar een plak hooi, en nog geen 10 min na dit alles stond ze zonder een druppel zweet te eten!!!! Het vocht in haar benen en buik door de dracht trok zienderogen weg. Vagina niet uitgescheurd. Geen koorts. Ze was helemaal oké!

Gelukkig was alles goed met haar. Vanmorgen met de groep me naar buiten. Ze keek iets meer dan normaal om haar heen. Maar alles was goed met haar.

Het is heel erg verdrietig en zonde van zo een prachtig mooi veulen. Echt een groot verlies. Maar als je paarden fokt doe je alles wat je kan. Dit is overmacht. En had helaas niet voorkomen kunnen worden.

Wat was ik trots op de hulp en kalmte van de meiden!!!!! JENNA, MARIT, QUINSEY, CLAUDIA,KRIS, HERMAN, MAMA en natuurlijk BOUDEWIJ DE DIERENARTS. HEEL erg bedankt voor de goede zorg en hulp. En meiden wat waren jullie rustig, echt heel knap van jullie.  Het was geen leuke ervaring. Maar buiten gewoon goed doorstaan.

Gelukkig is alles helemaal goed met Sammie.

met de andere drie veulens gaat het heel goed. We verwachten er nog 2 dit jaar. We kijken er heel erg naar uit natuurlijk. Maar na dit wel een beetje met knikkende knieën.

Ik kom snel met een geboorte filmpje van de veulens waar het goed mee gaat.

Liefs Mariska