Diploma rijden

Paarden sport is leuk, spannend, sportief en leerzaam, maar zeker niet zonder gevaren. Ze zeggen niet voor niets PK ( paarden krachten ) Pony’s en paarden zijn van nature vluchtdieren en kunnen elk moment overal van schrikken ook de makke brave pony’s kunnen onvoorspelbaar zijn. Niet alleen op het paard maar ook naast het paard moeten we hier VEEL rekening mee houden. VEILIGHEID VOOR JEZELF, MEDE RUITERS EN JE PAARD IS ONWIJS BELANGRIJK.

Onze manege heeft een veiligheid certificaat die regelmatig gekeurd word. Dan komt er iemand om na te kijken of onze manege veilig is. Zoals het erf, de stallen, of er gediplomeerd instructie is en BHV aanwezig is.  Maar denk ook aan regels en brandblussers en een ongevallen registratie boekhouding. Er gebeuren regelmatig ongelukken met paarden. Wij op de mariskahoeve vinden veiligheid voor ruiters, begeleiders en ook voor onze paarden en pony’s heel erg belangrijk.

Onze lessen duren 2 uur, dit is omdat we alles goed willen uitleggen. Pony rijden is niet alleen het rijden. Maar ook poetsen en opzadelen. Dit alles moet ook prettig zijn voor de pony’s en daarom is er altijd instructie de gehele 2 uur aanwezig.

Paarden spreken zo hun eigen lichaamstaal die wij moeten leren begrijpen

Zo is dit paard heel erg boos en moet je niet naartoe gaan.

Tijdens de lessen proberen we dit ook uit te leggen.

Een paard is ook een kuddedier en dat wil zeggen dat hij je gezelschap best leuk vind en graag aangestuurd word door de kuddeleider bij ons op de manege ben JIJ de leider van de pony waarop je gaat rijden. Een goede leider bied het paard zekerheid en geeft het paard zelfvertrouwen. Hier gaat het nog wel eens mis.

Om alles nog beter rond en op je paard te laten gaan is het diploma rijden DE manier!

Het diploma rijden is een officieel diploma van het KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) En past perfect bij onze uitgebreide les methode.

Het doel van diploma rijden is deelnemers bewuster te laten omgaan met hun hobby en beter te leren communiceren met het paard om ongelukken te voorkomen. En het paard zo goed mogelijk te kunnen verzorgen zodat we leren rekening houden met de pony zijn welzijn!

Ook geeft een diploma zelf vertouwen, kunnen de ruiters beter mee komen in de lessen en is het gewoon onwijs leuk om te doen.

Diploma rijden kan vanaf 7 jaar tot Max. 18 jaar.

Het is opgebouwd in 4 logische stappen

  • Het veulendiploma
  • Het A-diploma
  • Het B- diploma
  • Het C diploma

Na het C diploma ben je zeker helemaal klaar voor het CBR 1 gevolgd door het CBR 2.

Na je CBR 2 kun je op voor je officiële ruiterbewijs.

CBR staat voor Certificaat Buiten Rijden. Na je CBR 2 kun je op voor je ruiterbewijs.

Advies leeftijd ruiterbewijs is 16 jaar. Het is logies dat in 2016 het diploma rijden/ruiterbewijs is aangepast en in een totaal nieuw jasje is gestoken. Want een kind zelfstandig buiten te laten rijden met het verkeer van tegenwoordig wat totaal geen rekening houd met paarden en pony’s is levens gevaarlijk. Het ruiterbewijs is wat voor automobilisten het rijbewijs is.

VANAF 2006 GEVEN WE AL DIPLOMA RIJ-OPLEIDINGEN MET VOOR HET VEULEN,A,B EN C DIPLOMA 100% SLAGINGS PRECENTAGE !!

 

 

 

Het eerste diploma wat je in de paarden sport kunt halen.

Vanaf 7 a 8 jaar kan je mee doen aan je veulendiploma. Wel moet enige rij- ervaring hebben en ongeveer een jaartje op pony rijles zitten. Je moet goed kunnen licht-rijden( staan/zit ) zonder lusje durven draven en sturen. Voordat je mee doet willen we graag ook een galopje zien, dit mag nog aan de longeerlijn en met lusje vast.

Ook moet je met je pony durven wandelen door de rijbak en zelf kunnen opstappen. Tijdens het poetsen zelf de hoeven uitkrabben bij een kleine pony.

Lukt dit jou allemaal al wel ? Dan ben je helemaal klaar om je opleiding te starten.

Wat kan je verachten bij het Veulen-diploma?

  • Huiswerk bij het diploma rijden heb je paarden huiswerk. Zo maak je een plak en leermap vol paarden informatie en opdrachtjes die je leert en vervolgens thuis maakt. Alles in deze map ga je dan ook in de praktijk weer uitvoeren. Deze map lever je in en zal je een cijfer voor krijgen. Je zal nog veel hulp krijgen met het maken van deze map en op spel fouten letten we niet.
  • Het rijden van een dressuur proefje zonder galop. Je zal leren een “proef”te rijden, dit zijn een aantal figuren die je in de rijbak achter elkaar rijd die we voorlezen en jij dan aan een jury laat zien dat je ze samen met je diploma pony kan rijden.
  • Op een veilige manier op en afstappen en groeten naar de jury op je pony.
  • 4 theorie/praktijk opdrachten die op het examen MONDELING worden afgenomen.

 

    1. Het aandoen van het halster en de pony op een veilige manier uit de stal halen en er vervolgens mee rond enkele obstakels te lopen. De pony met een veilige paardenknoop vast te zetten en rekening te houden met het vlucht gedrag van de pony
    2. De pony op de goede manier poetsen en hoeven uit krabben.
    3. Alles over de teugels en beugels en hulpen die je aan je pony geeft zodat je pony weet wat je van hem of haar wilt tijdens het rijden
    4. Theorie over de rijbak zoals het leren van figuren rijden. En de gangen van je pony kunnen herkennen. 

 

  •       
  • Meer plezier met je pony als jullie                
  •            elkaar goed begrijpen.

 

 

 

 

 

Deze 4 onderdelen leren ze en word er zeer uitgebreid op ingegaan WAAROM dit zo is EN waarom dit nou zo moet. Waarom de pony niet wil luisteren? En dat veiligheid juist zo belangrijk is !

Deze 4 onderdelen doen de deelnemers leren tijdens de lessen, verwerken ze in de map die ze maken in hun eigen woorden. En zullen ze op het examen in de praktijk moeten uitvoeren en mondeling moeten toelichten.

De lessen worden  hier op de manege gegeven met op onze rijpony’s. Ook zal het examen plaats vinden op de manege. Ze rijden de dressuur proef op een zelf gekozen geschikte pony. Ouders kunnen tijdens de lessen en het examen niet aanwezig zijn. Wel bij de diploma uitreiking.

Voor het examen zal er een officiële KNHS jury(examinator ) komen. Die toezicht zal houden deze examen dag en de rijproef zal beoordelen.

Ook op de examen dag zullen wij de deelnemers overal mee helpen.

Voor het veulendiploma is nog nooit iemand gezakt, dit is dan ook echt niet de bedoeling omdat het een eerste diploma is en juist een fijn leermoment moet zijn op deze leeftijd. Ook al is het zeker niet makkelijk.

Kleding tijdens de lessen draag je goed passende paard rijkleding. Zoals een rijbroek, goed passende veilgiheid CAP. Rijlaarzen met hakje of joppers met chaps erboven.

Tijdens het examen is dit ook voldoende maar mag je in wedstrijd kleding komen zoals een witte broek en zwart jasje. Graag iedereen in het zwart/wit. Haar netjes in een knot of strakke vlecht! Geen losse plukjes haar in het gezicht. Geen sieraden! of loshandende kleding stukken. Op het examen zal er met handschoentjes worden gereden.

TIP Op je examen dag doe je thuis je haar al ! Pas ook thuis je Cap op om te kijken of de cap nog op de lage knot past.

Als je aan komt op je examendag heb jij je examen kleding al aan. Maar je moet de pony nog mooi maken en je wil niet dat je examen kleding en schoon gepoetste laarzen vies worden, dus doe een oude broek of overal over je examen kleding aan!!!

Ouders We hopen dat jullie thuis de kinderen willen helpen met overhoren of dat de kinderen jullie mogen overhoren. Het zal niet altijd voor elk kind even makkelijk zijn de opdrachten te maken. Let wel op wat ze in hun eigenwoorden in de werk map zetten ook echt HUN woorden zijn. Want dat is wat ze moeten vertellen en uitleggen op hun examen.

Deze map krijgen ze na afloop terug met cijfer en is misschien leuk om voor een spreekbeurt op school te gebruiken.

Uit ervaring is gebleken dat ze na het behalen van het diploma een stuk zelfverzekerder zijn en niet alleen hier maar ook op school. Het is dan ook niet niks om met zo een groot dier rond te lopen en mee te rijden voor een jury.

Als je het veulendiploma heb gehaald kan je door leren voor je A-diploma

Hier kan je aan mee doen vanaf 8 a 9 jaar.

Het lijkt heel veel op het veulendiploma maar nu krijg je 4 andere praktijk/theorie opdrachten en rij je een iets moeilijkere dressuur proef. Nu moet je al wel een rondje los durven te galopperen en in draf op het goede been kunnen licht rijden. Zelf kunnen opzadelen en je hoofdstel kunnen in doen en je beugels op de goede maat maken.

Wat kan je verwachten bij het A-diploma ?

  • Huiswerk bij het diploma rijden heb je paarden huiswerk. Zo maak je een plak en leermap vol paarden informatie en opdrachtjes die je leert en vervolgens thuis maakt. Alles in deze map ga je dan ook in de praktijk weer uitvoeren. Deze map lever je in en zal je een cijfer voor krijgen. Je zal nog hulp krijgen met het maken van deze map en op spel fouten letten we niet.
  • Het rijden van een dressuur proefje zonder galop. Je zal leren een “proef”te rijden, dit zijn een aantal figuren die je in de rijbak achter elkaar rijd die we voorlezen en jij dan aan een jury laat zien dat je ze samen met je diploma pony kan rijden.
  • In deze dressuur proef liggen draf balken waar je overheen moet sturen.
  • 4 theorie/praktijk opdrachten die op het examen MONDELING worden afgenomen.
  1. Leer/praktijk opdracht 1 is voeren van je pony. Hoe je moet voeren en wat een pony nu eigenlijk allemaal eet.
  2. Leer/praktijk opdracht 2 is gedrag leren herkennen die het paard laat zien met zijn of haar lichaam. En alles leren begrijpen over kudde gedrag en vlucht gedrag, hoe jij hier nu mee om moet gaan.
  3. Leer/praktijk opdracht 3 is het uiterlijk herkennen bij paarden zoals verschillende rassen, kleuren en aftekeningen maar ook lichaamsdelen benoemen zoals b.v. hoef, hals, flank enz. En alles leren over de zeer belangrijke tastharen
  4. Leer/prakrijk opdracht 4 is het op een goede en veilige manier opzadelen van een pony maar ook alle onderdelen van het hoofdstel en zadel leren te benoemen. En zelfstandig je hoofdstel in en uit kunnen doen op een veilige en prettige manier voor jou en de pony.

 

Deze 4 onderdelen leren ze en word er zeer uitgebreid op ingegaan WAAROM dit zo is EN waarom dit nou zo moet. Waarom de pony niet wil luisteren? En dat veiligheid juist zo belangrijk is !

Deze 4 onderdelen doen de deelnemers leren tijdens de lessen, verwerken ze in de map die ze maken in hun eigen woorden. En zullen ze op het examen in de praktijk moeten uitvoeren en mondeling moeten toelichten.

De lessen worden hier op de manege gegeven met op onze rijpony’s. Ook zal het examen plaats vinden op de manege. Ze rijden de dressuur proef op een zelf gekozen geschikte pony. Ouders kunnen tijdens de lessen en het examen niet aanwezig zijn. Wel bij de diploma uitreiking.

Voor het examen zal er een officiële KNHS jury(examinator ) komen. Die toezicht zal houden deze examen dag en de rijproef zal beoordelen.

Ook op de examen dag zullen wij de deelnemers overal mee helpen.

Voor het A-diploma is nog nooit iemand gezakt, dis is dan ook echt niet de bedoeling omdat het een 2de diploma is en juist een fijn leermoment moet zijn op deze leeftijd. Ook al is het zeker niet makkelijk.

Kleding tijdens de lessen draag je goed passende paard rijkleding. Zoals een rijbroek, goed passende veilgiheid CAP. Rijlaarzen met hakje of joppers met chaps erboven.

Tijdens het examen is dit ook voldoende maar mag je in wedstrijd kleding komen zoals een witte broek en zwart jasje. Graag iedereen in het zwart/wit. Haar netjes in een knot of strakke vlecht! Geen losse plukjes haar in het gezicht. Geen sieraden! of loshandende kleding stukken. Op het examen zal er met handschoentjes worden gereden.

TIP Op je examen dag doe je thuis je haar al ! Pas ook thuis je Cap op om te kijken of de cap nog op de lage knot past.

Als je aan komt op je examendag heb jij je examen kleding al aan. Maar je moet de pony nog mooi maken en je wil niet dat je examen kleding en schoon gepoetste laarzen vies worden, dus doe een oude broek of overal over je examen kleding aan!!!

Ouders We hopen dat jullie thuis de kinderen willen helpen met overhoren of dat de kinderen jullie mogen overhoren. Het zal niet altijd voor elk kind even makkelijk zijn de opdrachten te maken. Let wel op wat ze in hun eigenwoorden in de werk map zetten ook echt HUN woorden zijn. Want dat is wat ze moeten vertellen en uitleggen op hun examen.

Deze map krijgen ze na afloop terug met cijfer en is misschien leuk om voor een spreekbeurt op school te gebruiken.

Uit ervaring is gebleken dat ze na het behalen van het diploma een stuk zelfverzekerder zijn en niet alleen hier maar ook op school. Het is dan ook niet niks om met zo een groot dier rond te lopen en mee te rijden voor een jury.

 

 

 

 

Het is toch super fijn dat je niet alleen kunt paardrijden maar dat je zelf ook je paard kunt zadelen en een hoofdstel weet in te doen.

 

Als je het A-diploma heb gehaald kun je verder voor het B-diploma.

Hier kun je aan mee doen vanaf 10 a 11 jaar.

Het B diploma is ineens een GROTE stap! Zo moet je ineens een dressuur proef rijden MET galop! En ga je een spring proefje springen ( zie filmpje )

 

FILMPJE 1 b EN c DIPLOMA PARCOURS ( FOUT VOORBEELD ) GEEN CAP OP !

FILMPJE 2 B EN C DIPLOMA

Bij het B diploma zal er nog laag worden gesprongen ca 30/40 CM hoog en is de oxer nog niet verplicht. Bij het B diploma spring parcoursje zal Claudia of Mariska nog bij je in de bak staan als ondersteuning.

Bij het B diploma vlecht je helemaal zelf je pony in. Ook zelfstandig aansingelen moet nu wel lukken. Tijdens de dressuur proef laat je zowel rechter als linker galop zien.

De praktijk/theorie opdrachten zijn nu ook schriftelijk en tijd gebonden.

Weer maak je een werk map en er zal wederom niet op spel fouten worden gelet. Wel zullen de opdrachten uitgebreider moeten worden uitgelegd en zal je thuis er meer aan moeten werken. Ook zal er meer leerwerk zijn.

Tijdens de omgang en het rijden zal er meer zelfstandigheid van je worden verwacht.

Bij het B diploma komen buiten de lessen om ERVARINGSDAGEN ! Dit wil zeggen dat je naar de manege komt en verschillende werkjes gaat uitvoeren met betrekking tot dit diploma. Want het B diploma staat geheel in het teken van een eigen pony of verzorg pony. Dus stallen uitmesten, vegen, zadelkamers schoon maken, leder onderhoud enz. Deze werkjes lijken nu heel leuk maar als het eenmaal wat vaker en sneller moet valt het altijd tegen.

Voor je werkjes krijg je dan kruisjes ( een afvink lijst ) zodat ze op je examen kunnen zien dat je dat allemaal heb gedaan. De dagen zijn ongeveer 4 a 6 uurtjes. Het gaat om minimaal 5 dagen max. 10 dagen.

Iedereen droomt meestal van later “werken”met paarden..of een eigen paard. Na het B-diploma ben je wel aan het nadenken gezet dat het best zwaar is en niet alleen leuk.

Wat kan je verwachten van het B-diploma?

  • Het rijden van een dressuur proefje met galop! Zowel linker als rechter. Als je op je pony zit moet je rechter en linker galop kunnen herkennen.
  • Het spring proefje ( zie filmpje )
  • De map net zo als bij het veulen en A-diploma alleen nu is het iets meer en moeilijker en zelfstandiger. Weer is de map voor cijfer.
  • Schriftelijk examen
  • weer 4 praktijk theorie opdrachten :
  1. Alles over de hoeven en de hoefsmid en de kosten hiervan. Alle hoefonderdelen en onderdelen van het hoefijzer. En hoe je de hoeven gezond moet houden.
  2. Gezondheid en ziekte zoals hoe hou ik mijn pony gezond, koliek, wanneer bel ik een dierenarts? Hoe verzorg ik kleine wondjes zelf. Hoe herken ik een gezonde pony ? Hoe zie ik dat mijn pony ziek is.
  3. Huisvesting. Wei onderhoud, stallen uitmesten, hoe groot moet de box zijn, wat licht er op de bodem van de box. Waar blijft de mest ? Mest weg halen uit de wei. Spullen in de stal opruimen, zadelkamers en poets spullen netjes en schoon houden. Hoe belangrijk is frisse lucht en licht in de stal enz. Veilig werken tussen de paarden ! Soorten dekens.
  4. Tuig poetsen! Lederonderhoud dus. Het invetten van het zadel en hoofdstel het bit schoon maken en het in en uit elkaar halen van het hoofdstel. Het zadel en hoofdstel controleren op scheurtjes en kijken of het nog bruikbaar is of vervangen moet worden! ( veiligheid ! )

Deze 4 onderdelen leren ze en word er zeer uitgebreid op ingegaan WAAROM dit zo is EN waarom dit nou zo moet. Waarom de verzorging en stalling zo belangrijk is. En dat veiligheid juist zo belangrijk is !

Deze 4 onderdelen doen de deelnemers leren tijdens de lessen, verwerken ze in de map die ze maken in hun eigen woorden. En zullen ze op het examen in de praktijk moeten uitvoeren en zowel schriftelijk als mondeling moeten toelichten.

De lessen worden hier op de manege gegeven met op onze rijpony’s. Ook zal het examen plaats vinden op de manege. Ze rijden de dressuur proef op een zelf gekozen geschikte pony. Ook de spring proef rijden ze op die pony of met uit zondering op een andere pony. Ouders kunnen tijdens de lessen en het examen niet aanwezig zijn. Wel bij de diploma uitreiking.

Voor het examen zal er een officiële KNHS jury(examinator ) komen. Die toezicht zal houden deze examen dag en de rijproef zal beoordelen.( zowel de spring als dressuur proef zal de jury beoordelen)

Zelfstandigheid is belangrijk op je examen dag. Natuurlijk controleren we nog.

Voor het B-diploma is nog nooit iemand gezakt, maar het word soms wel als moeilijk en veel ervaren.

Tijdens de lessen :Tijdens de lessen en je ervaringsdagen heb je paardrijkleding aan. Goed aangepast aan het weer! Neem genoeg eten en drinken mee. Bij het B diploma is het rijden met veiligheid cap EN BODY PROTACTOR verplicht! Op het examen dag heeft iedereen wedstrijd kleding aan. Heb je nu geen witte broek dan is een zwarte ook prima. En toevallig geen plastron maakt ook niet uit. Wel natuurlijk zoals bij het veulen en A-diploma je laarzen poetsen, haar op een knot of strakke lange vlecht. Geen sieraden voor de veiligheid. En bril mag natuurlijk wel.

 

 

Bij alle diploma’s zorgen wij voor witte dekjes voor de paarden.

Ouders kunnen niet aanwezig zijn bij de lessen of het examen. Wel bij de diploma uitreiking.

Heb jij je B-diploma gehaald ? En vond je het toch super leuk helpen op de manege ? Dan kan je in je vrije tijd als vrijwilliger komen helpen op de manege. En zo nog meer ervaring op doen voor jou hobby.

Zo is stagelopen voor paardendhouderij opleiding ook mogelijk. We hebben net als het veiligheidcertificaat ook een leerplaats certificaat voor

paarden( en dieren ) opleidingen

Als je het B-diploma heb gehaald kan je verder met je C-diploma.

Hier aan kun je mee doen van af 12 a 13 jaar.

Het C-diploma is erg goed te vergelijken met het B-diploma. Zo is het nivo en huiswerk bijna gelijk. Soms denk ik zelfs dat het C diploma makkelijker is.

Wat kan je verwachten op de C-diploma ?

  • Het rijden van een dressuur proef waarin je ook stelling moet aanvragen en laten zien. Moeilijkere figuren moet rijden en jij echt je pony of paard door de hoeken heen stuurt met juiste stelling en aanleuning. Natuurlijk rij je op het goede been licht. Maar ook halsstrekken en tempowisseling in de gangen laten zien tijdens deze proef van 30 onderdelen! Natuurlijk zal je proef weer worden voorgelezen.
  • Het rijden van een spring parcoursje zie filmpje. Ja dit is het zelfde parcours als bij het B diploma. Alleen nu is de laatste hindernis een verplichte oxer en zal het iets hoger staan allemaal als bij je B diploma. ( 40 a 50 cm )
  • Er zullen weer ervaringsdagen zijn ca 5 a 10 met weer allemaal handelingen die je zal gaan verrichten op de manege( dit zijn dezelfde maar nu ook andere als bij het B diploma ) En zullen zelfstandiger moeten worden uitgevoerd.
  • We maken weer een map voor cijfer. Hier werk je zeer zelfstandig in en zal ook zelf dingen op internet moeten opzoeken.
  • Er zullen weer 4 theorie opdrachten behandeld worden
  1. stuk herhaling veulen, A, B diploma !

2.Gezondheid en ziekte uitgebreider. Ontwormen, enten, tandarts, kreupel, hoesten, koliek. wonden, giftige planten

  1. Vervoer van je pony ( trailer laden ) VEILGIHEID! En beenbeschermers
  2. VERKEER!!!! ja dit is echt moeilijk en misschien ook een beetje saai maar wel erg nootzakelijk. Je gaat alles leren over het rijden in het verkeer. De theorie hiervan. Verkeersborden, de regels van het buiten rijden. Dit is 60% van je C diploma het leren van de theorie om buiten te kunnen gaan rijden. VEILIGHEID en REGELS.
  • Theorie examen is best moeilijk en moet voor geleerd worden. Het is 1 schriftelijk examen en je zal 35 meer keuze vragen krijgen. Je moet er minimaal 28 goed beantwoorden om te slagen! Dit lijkt makkelijk maar is het niet.

Bij het C diploma rij je weer in wedstrijd kleding met veiligheid cap en body protector. Er word dus nog niet buiten gereden op het examen. Wel de theorie ervan.

Je bent in staat helemaal zelfstandig je pony te poetsen, op te zadelen, aan te singelen en in de rijbak te verschijnen met een geheel wedstrijd ingevlochten pony of paard.

Je gedraagt je netjes tegen mede ruiters en je bent een echte kuddeleider voor je paard zodat je paard netjes onder controle is zonder stress.

Tijdens de lessen kunnen ouders niet aanwezig zijn ook niet tijdens het examen. Wel bij de diploma uitreiking zijn de ouders meer dan welkom.

Als jij je C diploma heb ben je helemaal klaar voor je CBR 1. ( Certificaat Buiten Rijden )

 

          

Als jij je C-diploma heb gehaald ben je er echt helemaal klaar voor om CBR 1 te gaan doen. Het is totaal anders dan het diploma rijden, maar de praktijk en de theorie sluit geweldig goed aan.

Hier aan kun je mee doen vanaf 13 jaar.

Zo word er bij het rijden van CBR 1 en CBR 2 geen map meer gemaakt. En zal het examen altijd uit een schriftelijke toets bestaan.

MEER INFORMATIE VOLGD.

WIJ ZULLEN HET CBR 1 OPSTARTEN HALF 2019 !